Hodnocení roku 2013

DSC 0064Relativita času se vždy snadno pozná, když píšu hodnocení minulého roku. Mám totiž pocit, že to loňské jsem psal předevčírem. Celý loňský rok byl střídavě ovlivněn bojem s SI problém a posléze i s únavou. Velice často jsem se dopoval analgetiky a mám pocit, že únava s tím souvisela. Rozhodně s tím souvisely svalové obtíže po větší zátěži. Obtížemi myslím otok a bolestivost svalů. Mezi sportovci je občas rozšířena pověra, že bolest svalů je způsobena kyselinou mléčnou popřípadě laktátem, ale to je blbost.

Bolest z překyselení laktátem při dlouhém běhu prakticky nehrozí. Co hrozí je otok svalových vláken, což může časem přejít i poškození svalu. Ono těch pověr je celá řada. Například, že křeče se dají odstranit solí nebo solnou tabletou. Vlastně ano, podle posledních průzkumů to funguje, ale jen jako placebo. Na křeče platí to, co na další problémy – pokud věříme tomu, že to zabere, tak to opravdu zabere. Zjistilo se, že křeče totiž po požití soli přejdou (pokud se tak stane) mnohem dříve než by se sůl stihla dostat do krve a do postižených svalů.

Trénink

DSC 9391Kilometrů jsem za rok uběhl trochu míň, ale počet jednotek, tedy tréninkových dní byl o trochu vyšší. Vzpomínám na hlavně na začátek roku, kdy mě každou neděli bolel výklus i na 8 km. Prostě to nešlo. Postupně se to zlepšovalo, ale neustále jsem se cítil v únavě. Co se týče složení tempa, tak jsem se překvapivě posunul v tempu na 4 minuty. Celkové změny nebyly moc velké, ovšem pocitově jsem to měl tak, že trénuji o dost míň. Navíc po závodech jsem se dost dlouho vzpamatovával. Prostě to nebylo ono. Na podzim to vrcholilo, když se obnovily problémy s SI a po větších dávkách analgetik a závodu ve Winschotenu jsem se ocitl v totální únavě. Spartathlon byl potom bohužel už jenom vyvrcholením únavy a marný pokus. Následný odpočinek a postupné zvyšování zátěže mně pomohly si uvědomit, v jaké únavě jsem několik měsíců byl. Měl jsem delší období, kdy jsem se ráno probudil a do práce jsem sotva dolezl. Večer jsem trochu odtrénoval a ráno jsem na tom byl podobně. Na jeden trénink jsem průměrně uběhl 23 km.

Přehled odběhaných km a tréninků

 

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

Počet tréninkových jednotek:

272

291

310

308

328

306

322

Celkem uběhnuto:

7110 km

8190 km

8513 km

7955 km

8437 km

7723 km

7626 km

Počet závodů (startů):

62

60

62

65

64

69

63

Závodních KM

2016

2353

1993

2309

2043

2420

2168

 

Přehled odběhaných km v jednotlivých tempových pásmech

ROK

2:40-2:59

3:00-3:09

3:10 - 3:29

3:30 – 3:59

4:00 - 4:29

4:30 - 5:00

> 5:00


>6:00

Kopce

Suma

2013

2

62,8

424,5

480,8

503,9

1161,5

4299,3

639,0

53,0

7626,8

2012

 

23,4

525,9

509,7

353,0

1131,3

4607

478

94,5

7723,5

2011

1

29,1

702,7

606,2

306,4

1318,7

5010

332

130,9

8437,2

2010

1

133,3

763,9

323,4

391,7

1391

4864

 

86,8

7955,1

2009

9,8

117,2

584,4

660,4

655,0

4937

1493

 

56,0

8513,6

2008

-

43,5

583,9

438,64

1415,5

3894

1814

 

-

8190,3

2007

-

95,5

642,1

365,8

1544

3134

1318

 

-

7110,1

 

Závody

Přehled nejlepších výkonů

Trať

Datum

Místo

Výkon

PB

5 km dráha

17.7.2013

TEC – Palackého vrch

16:04

-

10 km dráha

14.8.2013

TEC – Palackého vrch

32:11

-

½ maraton

31.8.2013

Blansko

01:09:58

-

Maraton

12.05.2013

Praha PIM

02:37:33

-

100 mil - trail

13.7.2013

TMMTR Olešnice

16:32:46

-

100 km

27.4.2013

ME Belves (Fr)

07:21:13

-

 

Na vývoj výkonosti můžete kouknout zde.

 

IMG 055326.1.2013 LH 24, 67. místo, 84 km|

Hned na začátku roku jsem absolvoval závod 24 hodin na Lysé hoře. Moje svaly vydržely jen asi 12 hodin a potom jsem už nemohl chodit. Regenerace trvala 14 dní. To bylo pro mě nezvyklá situace, aby po tak krátkém závodě bolely nohy, tak dlouho.

23.2.2013 Rohálovská 10, Prusinovice, 5. místo, 1. místo v kategorii

Proč píšu o tak krátkém závodě? Výsledkem byl pro mě docela úspěšný, důsledky už méně. Běžel se za neuvěřitelných podmínek ve vánici a chvílemi i v závějích metr hlubokých. Po otočce jsem se v jedné závěji srazil s proti běžícím závodníkem a obražená žebra mě opět zabrzdila v tréninku na 14 dní. Špatný začátek roku.

3.3.2013 Stein (NL) 6h, 4. místo, 81,68 km | Článek

Do Steinu jsem jel na pozvání a na startu jsem byl prezentován jako favorit. Výsledek byl ovšem ten, že po 60 km na mě dolehla těžká krize a byl jsem rád za těch 81 km. Počítám, že tento „úspěch“ má za následek, že mně letos pozvánku neposlali.

9.3.2013 MČR 100 km Plzeň, 1. místo, 7:23:15| Článek, Fotky

Týden po Steinu jsem se rozhodně necítil fit, ale nakonec jsem alespoň získal titul. Čas rozhodně nebyl prioritou tohoto závodu.

6.4.2013 Horská výzva, nedokončeno, 32 km za 6 hodin

Ultramaraton je o silných zážitcích. Mělo to být něco přes 60 km běhu v horách. Byl to pochoďák v metrových závějích. Opravdu, ale opravdu mě to nebavilo.

27.4.2013 ME 100 km Belves (FR), 18. místo, 7:21:13| Článek, Fotky

Ve Francii se mi líbí téměř pokaždé. Speciálně do Akvitánie bych se ještě někdy podíval. Závod jsem zkoušel rozběhnout jako bych měl formu, ale nebyla to pravda. Výsledek ještě ušel, přestože jsem se pokoušel o značně lepší čas.

18.5.2013 ŠUTR 70 km, 2. místo, 5:53:06| Fotky

Oproti předchozímu kratšímu ŠUTRu jsem to rozběhl rozumněji, ale únava byl hóódně znát. Pochopitelně nejvíce v kopcích.

25.5.2013 Borák Loštice 70 km, 1. místo, 5:15:40| Fotky

Závod v obci, kde mám hromadu příbuzných a značný počet se na tomto závodě podílel. Tím pádem vyhrát bylo něco jako povinnost.

1.6.2013 Silva Nortica Run 106 km, 1. místo, 8:25:52| Článek, Fotky

Můj oblíbený závod v okolí Nových Hradů a Horní Stropnice. Závod jsem skoro do půlky běžel s Radkem Brunnerem, ale na konec jsem doběhl sám. Překvapivě se mi povedlo vylepšit loňský čas, ale rozhodně už Silvu běžel ve větší pohodě.

30.6 – 6.7.2013 MUM 301 km 7 etap, 1. místo, 23:34:18| Fotky 1, Fotky 2, Fotky 3, Fotky 4, Fotky 5, Fotky 6, Fotky 7

Na začátek jsem v první etapě zabloudil, abych na jejím konci dokulhal se křečí ve stehnech. Byl nejhorší výsledek v jedné etapě MUM. Ve všech ostatních etapách jsem se musel ohlížet jestli mi Michal Kovář nešlape na paty. Nakonec z toho byl výrazně lepší celkový čas než v předchozích letech.

13.7.2013 TMMTR 100 mil, 1. místo, 16:32:46Článek

V závodě, který startuje ve 2 hodiny ráno, jsem od začátku běžel v mírné únavě. Po 120 km se mi udělalo poněkud nevolno a na konec jsem se hodně trápil. Nakonec ten závod se nejmenuje masochistický jen tak.

17-18.2013 10L700 – 104 km, 1. místo, 9:20:23Fotky 1, Fotky 2

Celkem jsem si to užil. Pěkné počasí, pěkný terén, příjemný závod.

14.9.2013 Winschoten 100 km, 3. místo, 7:22:25Článek, Fotky

Další start v mém oblíbeném závodě. Docela jsem platil za SI problémy, které se zhoršily asi týden před startem. Díky práškům jsem dokončil, ale výkon a hlavně následky byly opravdu dost špatné. Únava po závodě se projevila jak v tom, že jsem musel zrušit Brněnský masakr, tak bohužel v tom, že jsem pro vyčerpání a bolesti stehen vzdal Spartathlon daleko před půlkou závodu.

 

Celkový seznam závodů 2013

 

Poděkování

Sezóna 2013 sice nebyla, tak úspěšná jako ty předchozí, ale i tak děkuji všem svým blízkým a přátelům. Především Renatě, mému otci a Vaškovi Knoblochovi, kteří mě na závodech doprovázeli a spoustě další co mě podporovali. Potom patří dík mým sponzorům: Adidas - veškeré běžecké vybavení, Inkospor - výživa, Hanák - finanční podpora. A také mému oddílu AC Moravská Slávia, který mě podporuje

 

Komentáře   

 
0 #3 Jiří Bezrouk 2014-02-16 16:28
Hodnocení loňského roku máš jednoduše napsané, pro mnohé i zasvěcené to však je stěží pochopitelné, přeji především zdraví, výsledky přijdou.
Citovat
 
 
0 #2 Ladislav Gášek 2014-02-13 20:19
I tak klobouk dolů. Přeji, ať je letošní sezóna co nejlepší.
Citovat
 
 
0 #1 mapo 2014-02-13 19:45
Slabší rok sis vybral, zase bude dobře. Co tak sleduju nejlepší ultráky na DUV, tak je to celkem pravidlo, po létech tučných, přijde nějaké to hubené. Je fajn, že existuješ, že běháš, fotíš a píšeš :-)
Citovat
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Statistika

Návštěvníci
3
Články
243
Odkazy
20
Počet zobrazených článků
803968

Dlouhý běh - web jen o běhání

Fotky z Flickeru

Loading script and Flickr images